5 צעדים ראשונים כשיוצאים לדרך אחרי גירושים:

התגרשת? מה עכשיו? 

דייטים? לטפל במצב הרגשי? סדר כלכלי חדש? חברים חדשים? שינוי תזונה? יוגה? להירשם לאפליקציות? קבוצת ריצה?

אז רגע, נעשה סדר. פירוק התא המשפחתי הוא ממקום של שותפות, למקום שכל אחד הופך להיות המנכ"ל.ית. בעצם, קבלתם קידום בתפקיד. 

בהתחלה יש תחושה חזקה של ירידה בערך העצמי כי השינוי הוא מאוד גדול וכל הסכמות וההרגלים והדפוסים שעבדו במשך שנים, צריכים עכשיו להשתנות ואנחנו יודעים שלוקח זמן והרבה תרגול לעשות שינוי. 

כל אחד לוקח לו את הזמן שמתאים לו להתרומם מהחוויה הזו, שעבור רבים היא תחושת אובדן ושבר של חלום שאם נבדוק ממש טוב האם החיים בזוגיות היו חלום, נגלה שלא! 

וברגע שהבנו שלא היה שם חלום, וכעת יש הזמנות לקחת לידיים אחריות ובחירה איך אני רוצה שהחיים שלי יראו מעכשיו והלאה. 

אז ממה מתחילים?הנה ההמלצה שלי, ואפשר גם לעשות במקביל את הדברים, כל אחד ואחת עושים מה שעובד להם, אין פה כללים של נכון או לא נכון, זו דרך שייחודית לכל אחד ואחת:

1.     סדר כלכלי חדש: תבדקו מה ההכנסות והוצאות שלכם כולל נושא המזונות כחלק מהתכנון הפיננסי החדש. תבנו לכם מטרות לטווח הקצר ומטרות לטווח ארוך ותחסכו בהתאם לזה. למשל: חופשה משפחתית, תכנון לחיסכון לילדים לתואר, החלפת רכב, החלפת דירה, השקעות שרוצים לעשות, חיסכון פנסיוני. יש פה הרבה עבודה, אפשר לאט לאט לעשות סדר וכמובן מומלץ לקחת איש/אשת מקצוע מלווים שיודעים לתת לכם תמונה ברורה ויעזרו. אפשר גם התחלה להיעזר עם מנהל/ת סניף הבנק שלכם אולי, או יועצ.ת משכנתאות בבנק, או סוכנ.ת ביטוח שיבדקו לכם הכל ללא עלות אם אתם לקוחות שלהם.

2.     תמיכה רגשית לילדים ולעצמכם. לרוב כל ילד יעבור את המשבר בדרך שלו, והכי חשוב לייצב את הבית בהתחלה, ולדעתי זה מתחיל בנו. אם ההורים יהיו בליווי אימוני/רגשי/פסיכולוגי, ויוכלו להכיל גם את הקשיים של הילדים, התקופה הזו תעבור הרבה יותר טוב ופחות משקעים ונזק. המשבר הזה מייצר גם הזדמנות ללמוד להכיר את עצמנו מחדש, מה עושה לי טוב, מה לא עושה לי טוב, מה החלומות שלי, מה דרך שמתאימה לי בחיים ומי אני רוצה להיות. הזדמנות לחיות את החיים בצורה מדוייקת יותר ורגועה יותר, אבל בשביל זה צריך לעשות תהליך של למידה והתפתחות.

3.     חשוב לייצר רשת חברתית תומכת שתהיה סביב שתתמוך בתחושת הלבד המאוד חזקה שיש בהתחלה. שינוי הממסגרת המשפחתית משאירה אותנו בהתחלה עם "לבד" חזק, כי מי שהיה שם כל הזמן, לא נמצא יותר וכל היום יום משתנה. לכן, אם יש לכם חברים זה הזמן לבלות איתם יותר, ואם אין, אז זה הזמן להפעיל את הקישורים החברתיים שלכם ולייצר חוגי חברה חדשים: דרך קבוצות פייסבוק של גרושים גרושות, דרך פעילות ספורטיבית, טיולים וכו'.

4.     בד"כ בתהליך השינוי הגדול שעוברים עכשיו בחיים, יש גם שינוי פיזי של תזונה וספורט. הספורט עוזר להרגיש טוב יותר בגלל ההרומונים המופרשים בפעילות גופנית וזו גם דרך להכיר אנשים במסגרות ספורט שונות, והשינוי התזונתי הוא הרבה פעמים רצון לנקות מהגוף רעלים רגשיים גם בנוסף לרעלים של תזונה לא בריאה. שוב, יש פה הזדמנות נהדרת לשינוי שעושה טוב, וללמוד על עצמכם מה עוזר לכם להרגיש טוב יותר.

 5.     ודייטים, כן, למה לא. תמיד כיף להרגיש מחוזרים. תזכרו שהאפליקציות הן הזדמנות להכרויות אבל גם יש שם מנגנון קשוח של דחייה ואם אתם לא מוכנים עדיין לזה, אז לא להכנס לשם. אתם יכולים להפיץ את השמועה שאתם פנויים/יות, וזה בסדר לספר לאנשים שאתם מחפשים קשר ושאם יש להם להכיר לכם זה מצוין. צאו עם חברות/ים לפעילויות, לברים, להצגות, תהיה בפעילות, כי אף אחד לא יבוא לדפוק לכם על הדלת, אתם צריכים להיות אקטיבים.


ואם אתם צריכים את הזמן שלכם לעשות את הדברים, אז תקשיבו לעצמכם מה נכון לכם בכל רגע נתון כי זה חלק מהעניין עכשיו, להיות מדוייקים עם עצמכם מה עושה טוב ומה לא. ככה תהיו אנשים רגועים יותר, טובים יותר לילדים שלכם ולסביבה שלכם. זה בדיוק חלק מהדרך ללמוד על עצמכם ולראות איך כל זה מתחבר לתכלית הרחבה שלכם פה בעולם.

נטע אשרוב 

מאמנת נשים לאחר גירושים וזוגיות פרק ב'